Pyöräpiste

Pyöräkauppias pienestä pitäen

Juha Vaarapuro oli vain seitsemänvuotias, kun hän hoiteli jo myyntihommia perheen urheiluliikkeessä. Veikko-isä muistelee, kuinka entinen pyöräseppä Kippolan Aate oli tullut ostamaan pinnoja: ”Aika vaikeaa näitä on kyllä laittaa paikoilleen”, oli pieni myyjänalku evästänyt ostajaa.

Vuosien varrella pinnatkin löysivät paikkansa, ja myyjäpojasta kasvoi kauppias. Kymmenen vuotta sitten tehtiin Pyöräpiste Vaarapuro Ky:ssä sukupolvenvaihdos.

”Jo pienestä asti on ollut selvää, että jatkan jossain vaiheessa liikkeenpitoa”, Juha toteaa.

Kulunut vuosikymmen on tuonut urheiluvälinekauppaan ison muutoksen, kun verkkokauppa on vienyt asiakkaita ja nakertanut katteita. Juhan mukaan perinteisellä kivijalkakaupallakin on silti paikkansa.

”Palvelu on se mitä täältä tullaan hakemaan. Jos tuotteeseen tulee vikaa, se on aina helpompi hoitaa, kun tietää kenen kanssa on asioinut. Täällä kaupanteolla on aina kasvot.”

Kauppias itse pitää erityisesti työn vaihtelevuudesta.

”Välillä korjataan pyörän rengasta ja välillä käydään myymässä moottorisahaa. Vuodenaikojen vaihtelu tuo vielä oman lisänsä.”

Tänä vuonna Pyöräpiste juhli 45-vuotistaivaltaan. Veikko Vaarapuro perusti yrityksen aikoinaan jatkajaksi Heinosen pyöräliikkeelle, jossa hän oli sitä ennen kerennyt työskennellä jo vuosikymmenen ajan.

Pyörät ovat yhä liikkeen tärkein myyntiartikkeli, mutta valikoimaa riittää myös muiden lajien ja tekstiilien puolella. Moottorisahat ovat olleet valikoimassa alusta asti, ja ovat siellä edelleen.
Myös liikkeen perustajan voi yhä bongata kaupanteosta.

”Lupasin Juhalle, että hän saa minusta halvan työmiehen niin kauan kuin terveyttä riittää”, Veikko sanoo.