Olli Saarela, Insinööritoimisto Saarela Oy

Olli Saarela, Insinööritoimisto Saarela Oy:

”Perustin yrityksen vuosi sitten elokuussa. Sitä ennen olin työskennellyt raksoilla kirvesmiehenä ja työnjohtajana ja opiskellut edelleen insinööriksi. Halusin tehdä koulutusta vastaavaa työtä ja kehittyä siinä. Työnhakuakin kokeilin, mutta yrityksen perustaminen tuntui siinä kohtaa luontevalta vaihtoehdolta. Mahdollisia valvontakohteita oli jo tiedossa, ja rakennusalan tuttavat neuvoivat pistämään firman pystyyn.

Hain heti alkuun starttirahaa. Siitä oli sekin apu, että oli pakko pistää suunnitelmia heti paperille. Otin yhteyttä myös Ytekiin ja kävin juttelemassa. Sieltä sain apua liiketoimintasuunnitelman tekemiseen ja talouspuolen asioihin. Samalla minut pistettiin miettimään asioita kunnolla. Ytekiltä sain henkilökohtaista kannustusta ja palautetta siitä, mitä oli jo hyvin tehtynä.

Yrittäminen ei ollut tuttua ennestään, sillä olin aina ollut vieraalla töissä. Ajattelin etukäteen, että alkuun pääseminen olisi ollut työläämpääkin. Vaikein askel taisi kuitenkin olla varsinainen päätös yrittäjäksi ryhtymisestä. Kyllähän mielessä kävi, että onko ihan hullua jättää työpaikka ja säännöllinen tulo ja ottaa tilalle epävarmuus.

Olin jo päätökseni tehnyt, mutta kunnolliset talouslaskelmat vahvistivat sitä. Siinä vaiheessa, kun yritys oli rekisteröity, tuli vapauttava tunne – nyt sitä sitten mentiin. Heti alkuun oli jo töitäkin tiedossa, joten ei siinä juuri huilaamaan kerennytkään. Suunnittelin, että tekisin nettisivut sitten kun olisi hiljaisempaa. Vielä ne ovat tekemättä, eikä ole tarvinnut mainostaakaan. Kun yksin tekee, niin aika ja kapasiteetti ovat rajalliset silloin kun töitä riittää.

Nyt kun vuosi on kulunut, niin monenlaista on tullut opittua etenkin talous- ja laskutuspuolelta. Senkin olen oppinut, että verottajan kanssa pitää tulla toimeen. Heti alkuun otin tilitoimiston avuksi, ja se on ollut hyvä ratkaisu.”