Keraamikko, Outi Nygård

KUUKAUDEN YRITYSTARINA:

Keraamikko antaa muodon rakkaille asioille

 

”Nyt saan elää omaa unelmaani. Sen koetan pitää mielessäni aina, kun kiireet painavat päälle”, toteaa keramiikka- ja lasimuotoilija Outi Nygård.

Outin oma tuotemerkki ja yritys Outa by No sai alkunsa kolme vuotta sitten. Sitä ennen hän oli ehtinyt työskennellä vieraalla kymmenen vuotta. Vähitellen oli alkanut voimistua haave siitä, että saisi tehdä jotain omaa.

Remontin yhteydessä tuli sopiva sauma rakentaa autotalliin tilat työskentelyä varten. Siitä alkoi Outa-pajan tarina: ”Esine, astia, kuppi ja kippo sekä myös Outi - onnellinen keraamikko”, kuten ystävän kirjoittama runo taiteilijan nettisivuilla asian ilmaisee.

Taiteen tekemisellä elantonsa tienaaminen on Outin mukaan antoisaa, joskin raakaakin. Hän ammentaa töihinsä paljon elämästään ja itselleen rakkaista asioista, joten ne ovat väkisinkin hyvin henkilökohtaisia.

”En voi lähteä siitä, mikä olisi mahdollisimman myyvää. Se näkyisi kyllä, jos itse ei olisi tekemisensä takana. Minulla on ollut mahtava onni siinä, että muutkin ovat tykänneet samoista asioista.”

Luovana ihmisenä Outi oli pienestä saakka tykännyt tehdä käsillään kaikenlaista. Lukion jälkeen hän suuntasi Limingan taidekouluun, jossa savi alkoi tuntua omalta materiaalilta. Opinnot jatkuivat Kuopion muotoiluakatemiassa, ja halu taiteen tekemiseen vahvistui entisestään.

Yrittäjäksi ryhtymistä Outi ei pelännyt, sillä suvun perintönä se oli tullut jo tutuksi. Yksinyrittäminen elämäntapana ja kodin yhteydessä työskentely sopivat perheelliselle. Yhtälöön istuu myös opetustyö kansalaisopistossa.

”Pajalla saan testata uusia juttuja oppilaita varten, joten nämä tehtävät tukevat hyvin toisiaan.”

Tuotteiden myynnistä huolehtivat useat eri jälleenmyyjät, joista Ylivieskan kotikutomossa koko valikoima on ollut laajasti esillä alkusyksystä lähtien. Näin keraamikko saa omalla pajallaan keskittyä työhön – vaikka korvia myöten onnellisesti savessa.

 

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö