Kauppakaupunki

Kauppakaupunki Ylivieska on ollut Ytekillä marraskuun teemana. Siitä ajatuksia kahvikupposen äärelle tulivat ajatuksia vaihtamaan Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oyj:n julkaisuliiketoiminnan johtaja Alpo Ohtamaa ja Ytekin yrityskehittäjä Jukka Saarela.

Mistä koko Kauppakaupunki-nimitys onkaan syntynyt ja miten se on ansaittu?
Jukka:
Yhtenä asiana taustalla on vuosikymmenen alussa tehty suuri vaikutusaluetutkimus, joka osoitti Ylivieskan kaupan vetovoiman. Kauppakaupunki-nimeä alettiin käyttää kaupallisten tapahtumien yhteydessä, ja vähitellen kaupunki alkoi hyödyntää sitä omassa markkinoinnissaan.
Alpo: Kun autokauppa kasvoi ja Autolaakso tuli tunnetuksi, se lisäsi myös Ylivieskan vetovoimaa. Iso-Kärkkäisen rakentaminen laittoi ihan uuden vaihteen päälle. Perässä tulivat marketit ja muut kauppaketjut.
Jukka: Yrittäjät ovat olleet innovatiivisia ja sitoutuneita, kun on kehitetty yhteisiä tapahtumia. Nytkin esimerkiksi kiinteistönvälittäjät ovat järjestämässä seuraavien RSA-messujen aikaan yhteisnäyttöjä.
Alpo: Tuore esimerkki kaupan vetovoimasta on sekin, että tämänvuotinen Kauppojen yö veti ennätysmäärän kävijöitä.

Miten Kauppakaupunki pärjää seuraavalla vuosikymmenellä, vai jyrääkö sen verkkokauppa?
Alpo:
Vaikka verkkokauppa voimistuu, yksi sen edellytyksistä on hyvä kivijalkakauppa. En usko, että kiinnostus liikkeissä asiointia kohtaan vaimenee. Uudistuminen lähtee yrityksistä itsestään, ja yhteistyöllä toteutetut tapahtumat ovat isossa roolissa. Ei ole varaa jäädä odottelemaankaan, vaan töitä pitää tehdä monella rintamalla.
Jukka: Kaupan menestyminen vaatii hyviä tapahtumia, yhdessä tekemistä ja myös sitä, että kaavoituksen kautta perusta on kunnossa. Myös mediaa pitää hyödyntää kaikissa välineissä.
Alpo: Koko alueella on syytä olla ylpeitä menestyvästä kaupan keskuksesta. Ilman sitä ihmiset suuntaisivat täältä kauemmaksi. Kauppa ja palvelut ovat monille myös merkittävä seikka asuinpaikan valinnassa.

Hyvin siis menee jo nyt, mutta löytyykö vielä kehitettävää?
Alpo:
Kaupungin pitää tunnistaa mahdollisuudet ja satsaa kaupunkikuvaan, yhteiseen tekemiseen ja näkymiseen. Sama koskee yrityksiä. On pysyttävä ajan hermoilla ja kehitettävä palveluja.
Jukka: Yhdessä tekeminen on tärkeää, kukaan ei yksinään täällä pärjää.
Alpo: Jos ei yrityksillä ole varaa taistella keskenään, ei sitä ole kunnillakaan. Ylivieskan pitää luoda luottamusta muihin kuntiin, ja alueen kiinnostavuutta pitää yhdessä vahvistaa.
Jukka: Maakuntauudistuskin vaatii hereillä oloa ja omaa edunvalvontaa. Silti pitää muistaa, että yrityksille ei alueiden rajoilla ole merkitystä.
Alpo: Ei energiaa kannata tuhlata siihen, että mietitään mihin suuntaudutaan. Pitää rakentaa omille alueellisille vahvuuksille.