Johanna Hartikka Design

Yksinyrittämisen vapaus ja vaikeus
Johanna Sammalmaa, web-suunnittelija, yrittäjä / Johanna Hartikka Design:


”Ryhdyin täysipäiväiseksi yrittäjäksi viime elokuussa. Sitä ennen opiskelu ja perheen perustaminen olivat pitäneet yrittämisen sivutoimisena. Nyt lapsi on hoidossa, ja teen töitä normaalin toimistoajan päivittäin. Usein käy tosin niin, että töitä pitää jatkaa vielä illallakin. 

Yksinyrittämisessä on se hyvä puoli, että päivänsä voi usein rytmittää vapaasti. Olen ottanut tavaksi käydä joskus kesken päivän ulkoilemassa. Siitä saa uutta virtaa, vaikka joskus töiden keskeltä onkin vaikea murtautua.

Juuri aikatauluttamisessa on ollut opettelemista, kun kaikesta on vastuussa yksin. Välillä unohtuu syödäkin, koska kukaan ei ole hoputtamassa lounaalle. Arki on tasapainoilua vastuun ja vapauden välillä.

Kotitoimistossa työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy helposti. Minulla on työskentelyä varten erillinen tila, jonka oven voi sulkea päivän päätteeksi. Myös pieni lapsi auttaa tehokkaasti irtautumaan työajatuksista. 

Välillä kaipaan työyhteisöä, jossa voisi pallotella ideoita. Ytekin järjestämät Pop Up Hub -päivät ovat olleet hyvä tilaisuus tavata muita yrittäjiä ja tehdä samalla vaikka rästihommia. Seuraava kokeilu on Hoffice, jossa kokoonnutaan työskentelemään yrittäjien kotiin.

Yhden ihmisen firmassa kynnys investointeihin voi olla korkealla. Ytekin vinkistä hain Bisnes-Leader-tukea laitteiston uusimiseen. Se oli hyvä apu: hakemuksen teko oli simppeliä, ja tukipäätös tuli jo seuraavana päivänä. 

Yrittäjyys merkitsee minulle keinoa työllistyä ja mahdollisuutta toteuttaa omia visioita. Tykkään tästä työstä, ja minulla on suunnitelmia yrityksen kehittämiseksi. Toisaalta en tiedä olenko yksinyrittäjänä lopun ikääni. Katsotaan mihin tämä vie.”