Aki Parkkila, Autopalvelu Parkkila Oy

Yhden miehen pajasta monialayritykseksi

Autopalvelu Parkkila Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Aki Parkkila muistelee, kuinka hän laittoi 15 vuotta sitten oman korjaamon pystyyn hieman päälle parikymppisenä. Taskussa oli ylioppilaan ja autoasentajan paperit - sekä aiemmassa alan työpaikassa hankittu ”mersutauti”.

”Marssin Ytekiin, jossa tehtiin aloituspaperit toiminimelle. Minulla ollut yritystoiminnasta aiempaa kokemusta, mutta vieraalla työskennellessäni olin opetellut laskemaan, mitä oma tekeminen kannattaa talolle. Aloitin vuokratiloissa ja osaksi vuokratyökaluillakin, joten siinä vaiheessa riskinä oli tipahtaa korkeintaan matolta lattialle.”

Matkan varrella Parkkila palkkasi työntekijöitä ja muutti yrityksen osakeyhtiöksi. Vuonna 2014 eteen tuli isompi harppaus, kun yritys hankki omistustilat vajaan kolmen hehtaarin teollisuustontilta Ouluntien varresta purkamotoiminnan kehittämiseen. Samaan yhteyteen tuli Suomen autokierrätyksen virallinen vastaanottopiste. 

Tällä hetkellä saman katon alla toimivat autokorjaamo, purkamo, varaosamyymälä ja Mercedes-Benz autojen maahantuonti ja myynti. Autopalvelu Parkkila Oy työllistää viisi vakituista ja kaksi määräaikaista työntekijää. Viime vuonna yritys liittyi Varaosayhdistyksen valtakunnalliseen verkkokauppaan, jonka myötä asiakkaita riittää ympäri Suomea.

Parkkilalle itselleen yrittäjyydestä on tullut siinä määrin elämäntapa, että enää ei ole syytä miettiä, mitä isona tekisi. Työnkuva on vaihteleva, ja asiakkaiden kanssa on mukavaa olla tekemisissä.
Yrittäjyyden tärkeimmät läksytkin on opittu.

”Aina pitää mennä myynti edellä. Työ on se perusta jolla voi tienata palkkansa, mutta myyntiin on satsattava, jos haluaa saada jotain viivan alle ja toiminnan kehittämiseen.”